hupple | From puppy to adult
Loading...
loading...

van puppy tot adult


0 - 2
weken
Eat, sleep, repeat

Ik zie en hoor niets, en veroer geen poot! Ik vertoef nog lekker even bij mama. Ze geeft me melk, regelt mijn lichaamstemperatuur en helpt me bij het puppy potje.


Say Puppy!

Ogen en oren open! Al mijn zintuigen ontwikkelen zich en ik ga op ontdekking! Mijn eerste melktanden komen door, en ik kan al kleine stappen zetten. Op mijn blaf oefen ik alvast. Socialiseren doe ik voor het eerst. Naast de melk van mama is er af en toe ook plaats voor een extra toetje aan vaste hondenvoeding. Yum!

4
weken

8 - 11
weken
Welcome to the family!

Ik ben een grote ukke-pup en mag mijn nieuwe familie ontmoeten. Spannend! Van plasstops tot korte pupwalks & pawctivities, I love it! Tot 4 maanden ontwikkelt mijn skeletstructuur zich enorm, en is het bepalend voor mijn levenslange gezondheid. Ik haal mijn energie en voedingsstoffen uit gezonde puppyvoeding! Mijn temperatuur die regel ik vanaf nu helemaal zelf. Al heb ik het nog snel koud.


3 - 4 maaltijden/dag

Puppy Soft Food is op maat samengesteld voor een optimale skelet- en spieropbouw, bepalend voor de algehele gezondheidstoestand in de verdere levensfases van een pup. Met eischaalpoeder, als calciumbron, chondroïtine en glucosamine ondersteunend voor mobiliteit en gewrichten. Inclusief pharma.pet formula en haar vele voordelen.

Puppy
food

3 - 6
maanden
Hello Pupperteit!

De Pupperteit, dat wil meteen ook zeggen tijd voor mijn jeugd- en tweede socialisatiefase! (t.e.m. 6 maanden) In mijn pupperteit ben ik cute en ondeugend tegelijkertijd. Afhankelijk van mijn rasgrootte kan dit duren tot ik 1 jaar oud ben. Ook mijn tanden wisselen naar een volwassen gebit.


Pawmour alert,

want op 6 maanden zijn de voortplantingsorganen ontwikkeld.
Eerste loopsheid teefje:

 • kleinere rassen tussen 6 - 10 maanden
 • grote rassen: tussen 10 - 18 maanden

6 - 18
maanden

Adult
food
overgang naar 2 maaltijden/dag

Adult ondersteunt een gezond en actief leven van je hond, met voedingsstoffen die een glanzende vacht ondersteunen. Met chondroïtine en glucosamine ondersteunend voor mobiliteit, gewrichten en met ontstekingsremmende eigenschappen voor een actief leven. Inclusief pharma.pet formula en haar vele voordelen.I’m officially adult!

Al mijn tanden zijn gewisseld, en ik word stilletjes aan volwassen.
Klein ras: 9 maanden | Groot ras: 12 - 18 maanden


Say puppy! Het gebit

Ondersteun het gebit van je lieve ukke-pup meteen van bij de start. Vanaf week 3 komen de eerste melktanden al door, en je pup kan stilaan de overgang maken naar vast voedsel. Ook voor de moederhond wordt het nu minder aangenaam om fulltime melk aan te bieden. De tanden komen door en ook je pup merkt hier de ongemakken van op. Hij bijt op alles, ongewenst gedrag denk je?

Ongecontroleerd op alles bijten … Ja! Maar niet als jij een tandje bijsteekt!

 • 3 weken: de eerste melktanden komen door
 • 3 maanden: het melkgebit is compleet
 • 4 - 6 maanden: melktanden wisselen voor een volwassen gebit
 • 5 - 6 maanden: nazicht bij een dierenarts is aanbevolen
 • 7 maanden: alle tanden zijn gewisseld

Kauwspeeltjes

Een combinatie van zachte en harde kauwspeeltjes zijn een must voor tussendoor en zijn een leuke vorm van spelen die terwijl het tandvlees helpen te masseren en pijn (bv. druk), jeuk verlichten. Super fijn om mee te spelen, nog fijner om mee te belonen is een Treat Ball! De bal laat sporadisch soft treats achter, waardoor je hond gefocust en geboeid blijft.

Poets de tanden van pups af aan. Een slecht gebit is de nummer één ziekte bij honden, en wil je maar beter voorkomen. Bovendien veroorzaakt een slecht gebit ergere (orgaan)ziektes aan o.a. lever en nieren.
Koude

Heeft je pup vandaag wat meer last? Koel je voeding of kauwspeeltje (koelkast/diepvries).

Maak je huis puppy-proof door zelf op de grond te gaan liggen. Pups verkennen en onderzoeken veel met hun mond. Vermijd dus ongevaarlijke objecten (schoenen, kleding, kinderspeelgoed) maar vooral gevaarlijke objecten: chocolade!, pijnstillers, producten die xylitol bevatten (bepaalde yoghurts, tandpasta, kauwgom op straat …), kamerplanten …


De voordelen?
 1. een schoon gebit en frisse adem
 2. een band van vertrouwen
 3. training & gewenning (handig voor bij de dierenarts)
 4. een betere algehele gezondheid
Hoe?
Twee à drie keer poetsen per week is voldoende. Maak gebruik van een gebitsdoekje of zachte (baby) tandenborstel. Koop aangepaste tandpasta voor honden of maak het zelf (gewone tandpasta bevat giftige stoffen).
Tandpasta in 1 2 3

 1. snijd een peterselie in kleine en fijne stukjes
 2. meng in een kom samen met kokosolie en soda (gebruik zuiveringszout of soda met een fijne korrel)
 3. laat stollen en je tandpasta is klaar

Puppywalks & pawctivities

Zowel fysieke beweging als mentale uitdaging zijn belangrijk bij de ontwikkeling van een pup, beide vragen ze veel energie. Al die nieuwe prikkels ontdekken noemen we ook socialiseren. Dit verloopt in meerdere fasen en noemen we ook wel eens de “angstfase”.
 • eerste socialisatiefase (week 4 t.e.m. 12)
 • jeugs- en tweede socialisatiefase (week 12 t.e.m. jong volwassenheid)
Juiste hoeveelheid beweging
De juiste hoeveelheid hangt o.a. af van:
 • leeftijd
 • ras
 • formaat
 • karakter
 • wat je pup (al) gewend is
Korte momenten van beweging
Met een jonge puppy van 8 tot 12 weken oud maak je beter meerdere korte wandelingen per dag of een “plas-stop”. In het begin zal dat 5 min. zijn. Naarmate je pup ouder wordt, zijn dat telkens een paar minuten/meters meer... Respecteer de rust van je pup. Benchtraining e.d. zijn er niet om je pup te straffen maar om ze verplichte rust te gunnen. De skeletstructuur en spieren zijn nog broos en in volle ontwikkeling. Overbelasting kan problemen geven, ook op latere leeftijd.

Mentale uitdaging
In de socialisatiefasen of “angstfasen” ervaart je pup vaak stress. De nieuwe prikkels, aan de lijn lopen etc. zijn mentale uitdagingen. Houd trainingen daarom ook kort en positief door goed gedrag te belonen. Je hond laten snuffelen met zijn neus tijdens een wandeling werkt ontspannend (maakt dopamine, endorfine en oxytocine) en verlaagt stress. Maar ook voedingsstoffen in voeding kunnen bijdragen aan het verlagen van stress.
Opgelet, in de tweede socialisatiefase vindt je puppy dingen (ook prikkels die het al kent) spontaan weer eng of spannend. Socialiseer dus niet te snel en herhaal alles uit fase één samen met de nieuwe prikkels.
Zoek in je buurt naar een puppyspeeltuin ingericht met “puppyvriendelijke” toestellen en “puppyproof” materiaal! Ze helpen je pup bij het socialiseren en kennis te maken met een nieuwe omgeving met tal van toestellen en speeltjes waar ze zich volop op kunnen uitleven. Een voorbeeld hiervan is 4ADOGZ-Academy in Ruiselede. Meer info op www.4adogz.be

Puppycare

Tanden, vacht en nagels er komt heel wat kijken op het vlak van verzorging bij je nieuwe huisgenoot. Ook het ras is hierbij bepalend. Vraag daarom raad in de dierenspeciaalzaak op basis van het ras. Deze tips & tricks gelden alvast voor iedere pup.
Vacht
Afhankelijk van het ras en de daarbij horende vachtstructuur heeft je hond dagelijks tot maandelijks verzorging nodig. Een goede huid en vachtconditie start van binnenuit door voedingsstoffen aanwezig in de voeding. Omega-3 en -6 vetzuren uit zalmolie dragen hier bijvoorbeeld aan bij. Tijdens het verzorgen krijg je meteen ook de kans om het lichaam van je hond te inspecteren. Zijn er klitten of teken?

Vachttypes

Langharig

alleen wassen en kammen. Newfoundlanders, Berner Sennenhonden en keesachtige rassen moeten tweemaal per jaar ontwold worden. Dode onderharen worden verwijderd waardoor de warmte regulerende werking van de vacht zijn werk weer kan doen.


Halflang haar

haren van spaniels, setters en retrievers effileer je. Effileren of uitdunnen is het in model brengen van de vacht met een speciaal getande schaar of uitdunkam.


Ruwharig

plukken - de bovenste haarlaag wordt met de hand verwijderd zodat er een nieuwe laag haar groeit. Niet plukken kan leiden tot huidirritaties en huidontstekingen.


Kortharig

wassen en trimmen

Wassen - Petwipe

In principe kan jij je pup vanaf 8 weken wassen. Toch kan je het nog beter even uitstellen. Het jonge puplichaam weet nog niet altijd even goed hoe de lichaamstemperatuur te regelen. Daarom bestaat er de Petwipe. Een vochtig, stevig wegwerpwashandje om thuis of onderweg je hond heerlijk te reinigen en te verfrissen! Handig in gebruik en met Aloë Vera & vitamines - 3 stuks

Je pup toch in bad steken? Doe dit met lauwwarm water van ongeveer 25 °C. Voel aan op je handen en pols of het niet te heet is voor je pup. De frequentie is afhankelijk van het vachttype, vraag daarom raad aan je dierenarts. Gebruik ook aangepaste puppy shampoo!


Paw-dicure

Je eerste pup in huis? En je weet niet hoe de nagels te knippen? Vraag raad bij je dierenarts. Nadien kan je dit zelf bijhouden. Hoe eerder je begint, hoe beter. Herhaal de handeling ook zonder knippen, gewoon puur ter training en gewenning.


Dierenarts Checklist

Bij de fokker
week 2
ontworming
week 4-5
ontworming
week 6-7
inentingen: hondenziekte & parvovirus, chippen, ontworming
Bij het nieuwe gezin
week 9
meerdere inentingen : ziekte van Weil, herhaling parvovirus en optioneel voor kennelhoest (aan te raden wanneer je naar hondenschool/pension of hondenweides gaat)
+ teken en vlooien bestrijding
+ ontworming
week 12
+ inentingen: tegen besmettelijke leverziekte en rabiës of hondsdolheid (voor het buitenland)
+ herhaling inentingen: hondenziekte, parvovirus en de ziekte van Weil
+ teken en vlooien bestrijding
+ ontworming
week 12
jaarlijkse inentingen
week 20-24
nazicht gebit bij een dierenarts is aanbevolen
jaarlijks
jaarlijkse controle bij een dierenarts is aanbevolen

De pupperteit

Ook kleine pups worden nu eenmaal groot. En oh jawel, ook zij gaan door een fase van puber-/ pupperteit of jong volwassenheid.
Je hond tast af wat wel en niet kan met daarbij ook ongewenst gedrag. Kenmerkend zijn agressie, ongehoorzaamheid of een grote hoeveelheid aan energie. Maar geen nood, gelukkig bestaan er treats. Blijf consequent communiceren en beloon goed gedrag met een lekkere treat bij elke paw in de goede richting! Hoe lekkerder de treat, hoe groter de beloning! Deze periode verschilt van hond tot hond en kan maanden tot maximaal een jaar duren. (vanaf 12 weken t.e.m. 1 jaar afhankelijk van grootte ras)


Puppy groeicurve

De groeicurve van een pup verschilt per hondenras/grootte. Op basis van het volwassen gewicht geldt:

 • Kleine hond 1 - 10 kg
  het lichaam van jouw hond groeit tot de leeftijd van 8 tot 10 maanden.
 • Middelgrote hond 10 kg - 25 kg
  het lichaam van jouw hond groeit tot de leeftijd van 12 maanden (1 jaar).
 • +25 kg | Grote hond (25 kg t.e.m. 45 kg)
  het lichaam van jouw hond groeit tot de leeftijd van 18 maanden (1,5 jaar).
 • +25 kg | Zeer grote hond (> 45 kg)
  het lichaam van jouw hond groeit tot de leeftijd van 24 maanden (2 jaar).
Is jouw hond een kruising van verschillende rassen? Vergelijk het verwachtte volwassen gewicht met de huidige leeftijd en gewicht in de groeicurve.