van puppy tot adult
weken
Eat, sleep, repeat
Ik zie en hoor niets, en veroer geen poot! Ik vertoef nog lekker even bij mama. Ze geeft me melk, regelt mijn lichaamstemperatuur en helpt me bij het puppy potje.
Say Puppy!
Ogen en oren open! Al mijn zintuigen ontwikkelen zich en ik ga op ontdekking! Mijn eerste melktanden komen door, en ik kan al kleine stappen zetten. Op mijn blaf oefen ik alvast. Socialiseren doe ik voor het eerst. Naast de melk van mama is er af en toe ook plaats voor een extra toetje aan vaste hondenvoeding. Yum!
weken
weken
Welcome to the family!
Ik ben een grote ukke-pup en mag mijn nieuwe familie ontmoeten. Spannend! Van plasstops tot korte pupwalks & pawctivities, I love it! Tot 4 maanden ontwikkelt mijn skeletstructuur zich enorm, en is het bepalend voor mijn levenslange gezondheid. Ik haal mijn energie en voedingsstoffen uit gezonde puppyvoeding! Mijn temperatuur die regel ik vanaf nu helemaal zelf. Al heb ik het nog snel koud.
3 - 4 maaltijden/dag
Puppy Soft Food is op maat samengesteld voor een optimale skelet- en spieropbouw, bepalend voor de algehele gezondheidstoestand in de verdere levensfases van een pup. Met eischaalpoeder, als calciumbron, chondroïtine en glucosamine ondersteunend voor mobiliteit en gewrichten. Inclusief pharma.pet formula en haar vele voordelen.
food
maanden
Hello Pupperteit!
De Pupperteit, dat wil meteen ook zeggen tijd voor mijn jeugd- en tweede socialisatiefase! (t.e.m. 6 maanden) In mijn pupperteit ben ik cute en ondeugend tegelijkertijd. Afhankelijk van mijn rasgrootte kan dit duren tot ik 1 jaar oud ben. Ook mijn tanden wisselen naar een volwassen gebit.
Pawmour alert,
want op 6 maanden zijn de voortplantingsorganen ontwikkeld.
Eerste loopsheid teefje:
- kleinere rassen tussen 6 - 10 maanden
- grote rassen: tussen 10 - 18 maanden
maanden
food
overgang naar 2 maaltijden/dag
Adult ondersteunt een gezond en actief leven van je hond, met voedingsstoffen die een glanzende vacht ondersteunen. Met chondroïtine en glucosamine ondersteunend voor mobiliteit, gewrichten en met ontstekingsremmende eigenschappen voor een actief leven. Inclusief pharma.pet formula en haar vele voordelen.
I’m officially adult!
Al mijn tanden zijn gewisseld, en ik word stilletjes aan volwassen.
Klein ras: 9 maanden | Groot ras: 12 - 18 maanden
Say puppy! Het gebit
Ondersteun het gebit van je lieve ukke-pup meteen van bij de start. Vanaf week 3 komen de eerste melktanden al door, en je pup kan stilaan de overgang maken naar vast voedsel. Ook voor de moederhond wordt het nu minder aangenaam om fulltime melk aan te bieden. De tanden komen door en ook je pup merkt hier de ongemakken van op. Hij bijt op alles, ongewenst gedrag denk je?
Ongecontroleerd op alles bijten … Ja! Maar niet als jij een tandje bijsteekt!
- 3 weken: de eerste melktanden komen door
- 3 maanden: het melkgebit is compleet
- 4 - 6 maanden: melktanden wisselen voor een volwassen gebit
- 5 - 6 maanden: nazicht bij een dierenarts is aanbevolen
- 7 maanden: alle tanden zijn gewisseld
Kauwspeeltjes
Een combinatie van zachte en harde kauwspeeltjes zijn een must voor tussendoor en zijn een leuke vorm van spelen die terwijl het tandvlees helpen te masseren en pijn (bv. druk), jeuk verlichten. Super fijn om mee te spelen, nog fijner om mee te belonen is een Treat Ball! De bal laat sporadisch soft treats achter, waardoor je hond gefocust en geboeid blijft.
Koude
Heeft je pup vandaag wat meer last? Koel je voeding of kauwspeeltje (koelkast/diepvries).
- een schoon gebit en frisse adem
- een band van vertrouwen
- training & gewenning (handig voor bij de dierenarts)
- een betere algehele gezondheid
Twee à drie keer poetsen per week is voldoende. Maak gebruik van een gebitsdoekje of zachte (baby) tandenborstel. Koop aangepaste tandpasta voor honden of maak het zelf (gewone tandpasta bevat giftige stoffen).
Tandpasta in 1 2 3
- snijd een peterselie in kleine en fijne stukjes
- meng in een kom samen met kokosolie en soda (gebruik zuiveringszout of soda met een fijne korrel)
- laat stollen en je tandpasta is klaar
Puppywalks & pawctivities
- eerste socialisatiefase (week 4 t.e.m. 12)
- jeugs- en tweede socialisatiefase (week 12 t.e.m. jong volwassenheid)
De juiste hoeveelheid hangt o.a. af van:
- leeftijd
- ras
- formaat
- karakter
- wat je pup (al) gewend is
Met een jonge puppy van 8 tot 12 weken oud maak je beter meerdere korte wandelingen per dag of een “plas-stop”. In het begin zal dat 5 min. zijn. Naarmate je pup ouder wordt, zijn dat telkens een paar minuten/meters meer... Respecteer de rust van je pup. Benchtraining e.d. zijn er niet om je pup te straffen maar om ze verplichte rust te gunnen. De skeletstructuur en spieren zijn nog broos en in volle ontwikkeling. Overbelasting kan problemen geven, ook op latere leeftijd.
Mentale uitdaging
In de socialisatiefasen of “angstfasen” ervaart je pup vaak stress. De nieuwe prikkels, aan de lijn lopen etc. zijn mentale uitdagingen. Houd trainingen daarom ook kort en positief door goed gedrag te belonen. Je hond laten snuffelen met zijn neus tijdens een wandeling werkt ontspannend (maakt dopamine, endorfine en oxytocine) en verlaagt stress. Maar ook voedingsstoffen in voeding kunnen bijdragen aan het verlagen van stress.
Opgelet, in de tweede socialisatiefase vindt je puppy dingen (ook prikkels die het al kent) spontaan weer eng of spannend. Socialiseer dus niet te snel en herhaal alles uit fase één samen met de nieuwe prikkels.
Puppycare
Tanden, vacht en nagels er komt heel wat kijken op het vlak van verzorging bij je nieuwe huisgenoot. Ook het ras is hierbij bepalend. Vraag daarom raad in de dierenspeciaalzaak op basis van het ras. Deze tips & tricks gelden alvast voor iedere pup.
Vacht
Afhankelijk van het ras en de daarbij horende vachtstructuur heeft je hond dagelijks tot maandelijks verzorging nodig. Een goede huid en vachtconditie start van binnenuit door voedingsstoffen aanwezig in de voeding. Omega-3 en -6 vetzuren uit zalmolie dragen hier bijvoorbeeld aan bij. Tijdens het verzorgen krijg je meteen ook de kans om het lichaam van je hond te inspecteren. Zijn er klitten of teken?
Langharig
alleen wassen en kammen. Newfoundlanders, Berner Sennenhonden en keesachtige rassen moeten tweemaal per jaar ontwold worden. Dode onderharen worden verwijderd waardoor de warmte regulerende werking van de vacht zijn werk weer kan doen.
Halflang haar
haren van spaniels, setters en retrievers effileer je. Effileren of uitdunnen is het in model brengen van de vacht met een speciaal getande schaar of uitdunkam.
Ruwharig
plukken - de bovenste haarlaag wordt met de hand verwijderd zodat er een nieuwe laag haar groeit. Niet plukken kan leiden tot huidirritaties en huidontstekingen.
Kortharig
wassen en trimmen
Wassen - Petwipe
In principe kan jij je pup vanaf 8 weken wassen. Toch kan je het nog beter even uitstellen. Het jonge puplichaam weet nog niet altijd even goed hoe de lichaamstemperatuur te regelen. Daarom bestaat er de Petwipe. Een vochtig, stevig wegwerpwashandje om thuis of onderweg je hond heerlijk te reinigen en te verfrissen! Handig in gebruik en met Aloë Vera & vitamines - 3 stuks
Je pup toch in bad steken? Doe dit met lauwwarm water van ongeveer 25 °C. Voel aan op je handen en pols of het niet te heet is voor je pup. De frequentie is afhankelijk van het vachttype, vraag daarom raad aan je dierenarts. Gebruik ook aangepaste puppy shampoo!
Paw-dicure
Je eerste pup in huis? En je weet niet hoe de nagels te knippen? Vraag raad bij je dierenarts. Nadien kan je dit zelf bijhouden. Hoe eerder je begint, hoe beter. Herhaal de handeling ook zonder knippen, gewoon puur ter training en gewenning.
Dierenarts Checklist
+ teken en vlooien bestrijding
+ ontworming
+ herhaling inentingen: hondenziekte, parvovirus en de ziekte van Weil
+ teken en vlooien bestrijding
+ ontworming
De pupperteit
Ook kleine pups worden nu eenmaal groot. En oh jawel, ook zij gaan door een fase van puber-/ pupperteit of jong volwassenheid.
Je hond tast af wat wel en niet kan met daarbij ook ongewenst gedrag. Kenmerkend zijn agressie, ongehoorzaamheid of een grote hoeveelheid aan energie. Maar geen nood, gelukkig bestaan er treats. Blijf consequent communiceren en beloon goed gedrag met een lekkere treat bij elke paw in de goede richting! Hoe lekkerder de treat, hoe groter de beloning! Deze periode verschilt van hond tot hond en kan maanden tot maximaal een jaar duren. (vanaf 12 weken t.e.m. 1 jaar afhankelijk van grootte ras)
Puppy groeicurve
De groeicurve van een pup verschilt per hondenras/grootte. Op basis van het volwassen gewicht geldt:
- Kleine hond 1 - 10 kg
het lichaam van jouw hond groeit tot de leeftijd van 8 tot 10 maanden. - Middelgrote hond 10 kg - 25 kg
het lichaam van jouw hond groeit tot de leeftijd van 12 maanden (1 jaar). - +25 kg | Grote hond (25 kg t.e.m. 45 kg)
het lichaam van jouw hond groeit tot de leeftijd van 18 maanden (1,5 jaar). - +25 kg | Zeer grote hond (> 45 kg)
het lichaam van jouw hond groeit tot de leeftijd van 24 maanden (2 jaar).